Som Kranio sakral terapeut oplever jeg, at der ikke altid kun er en årsag til sutteproblemer. Der kan være kan flere og sammenhængende årsager til dit barn har svært ved at amme, bruge sutteflaske eller sutten.
Herunder kan du læse lidt om de problematikker der kan kan være årsag til sutteproblemerne.

  • Nakkeproblemer, som skævheder og spændinger fx favoritside, torticollis, svært ved at dreje  hovedet, stiv nakke.
  • Kæbespændinger eller kæben der har forskubbet sig til siden eller fået et tryk.
  • Stramt bindevæv i kroppens midterlinje.
  • For høj, skæv eller lav gane.
  • Et tungebånd der er for kort eller uelastisk.
  • Læber der bliver suget ind i munden. Stramme læbebånd.

Lidt om klipning af tungebånd
Der er, med rette i øjeblikket, stor focus på tungebånd. Desværre er vi lidt bagud herhjemme, med hensyn til viden/erfaringer om klipning af det bagerste tungebånd.
Jeg har gennem tiden oplevet, at det for nogen babyer gør en kæmpe stor forskel at få klippet tungebåndet, mens det for andre ikke er løsningen på deres sutteproblemer.
Derfor skal vi sørge for at se på barnet som en helhed og være opmærksom på, at klipningen af tungebåndet ikke nødvendigvis kan stå alene, men at det kan være en del af løsningen.

Man kan godt have et kort tungebånd uden, at det skaber problemer med amningen.
Nogen gange kan det måske tage lidt længere tid for baby at finde den rigtige sutteteknik og for moderen hvordan hun skal lægge sit barn til.

Hvis tungebåndet er for kort fortil (anterior tongue tie),kan man se at tungebåndet trækker i tungespidsen, så tungen bliver mere eller mindre hjerteformet. Det er ofte nemt at se, da man ikke kan række tungen så langt ud af munden. En kort tunge, er dog ikke ensbetydende, for et kort tungebånd.

Når den bagerste og midterste del af tungebåndet er stramt (posterior tongue tie), kan den bagerste del af tungen ikke nå op i ganen og hvile, når munden er lukket. Dette kan umiddelbart være svært at diagnostisere fordi baby kan række tungen langt ud af munden og måske stadigvæk kan svøbe tungen om brystvorten

Problemer med stramt el.et uelastisk tungebånd kan give en dårlig sutte/suge/synke teknik, hvor der ikke bliver dannet et ordentlig vakuum. Hvis du ammer, kan baby måske ikke få brystvorten langt nok ind i munden. Det kan være årsagen til, at der ikke kommer nok mælk ud, at baby skal bruge rigtig mange kræfter på at spise og kan have svært ved at sluge mælken (eller maden når dit barn bliver ældre).

Symptomerne på et stramt eller kort tungebånd kan være: at dit barn spise ofte, måske engang i timen, bliver hurtigt træt og aldrig bliver rigtig mæt, at det gør ondt at amme og der kommer sår på brystvorterne.
Vær opmærksom på, at de samme symptomer også kan passe på andet, end problemer med tungebåndet. Nyfødte har små maver og har for det meste brug for at spiste mange små måltider i døgnet.

Det er dog ikke altid at problemer med et kort tungebånd bliver opdaget lige efter fødslen. Så hvis du er i tvivl, få det undersøgt igen af en specialist. Det kan være, både det forreste og bagerste tungebånd, der skal klippes.

 

Det er en god ide at få hjælp og støtte tidligt i forløbet, før baby evt får en dårlig oplevelse ved at blive lagt til, eller at du selv bliver desparat.
Ofte underkender vi den ro og omsorg, som baby og mor har brug for i begyndelsen og for den tid det kan tage, for at få amningen til at lykkedes.
Amning kommer for nogen nemt og for andre er det en hård kamp. Ligegyldig hvad, skal du huske at fokusere på at den bedste næring, vi kan give vores børn er kærlighed, omsorg og nærvær.

Hvis tungebåndet skal klippes, skal du være opmærksom på at klipning af tungebåndet ikke nødvendigvis kan stå alene. At det er en del af en større helhed. Studier fra udlandet viser, at der ofte er en sammenhæng mellem kort/stramt tungebånd og det vi kalder vores krops midterlinje. Så den stramhed vi har i kroppens midterlinje påvirker også tungen. Det kan man som oftest se på barnets bevæge mønster. Derfor anbefaler man bla Kranio sakral terapi, både før og som efterbehandling efter at tungebåndet er blevet klippet.Hvis det bagerste tungebånd bliver klippet, er den massage teknik eller de øvelser man får med sig hjem, en stor og vigtig del af helings processen.

Hvis du ammer og det er selve ammeteknikken, kan du få en ammerådergiver på besøg. Ammerådgiveren kan bla hjælpe dig til at aflæse babys signaler og finde den eller de ammestillinger/teknikker, der passer bedst til jer.(Foreningen Forældre og fødsel har ammerådgivere og mange private jordemødre kommer gerne hjem til jer).